Resa till Turkiet

Att resa är livet. Det finns massor av destinationer att besöka här i världen. En del människor hittar en pärla och reser dit om och om igen medan andra ständigt måste resa nya destinationer. Personligen är jag lite av både och. Jag tycker det är kul att upptäcka nya platser men samtidigt är det även härligt att komma tillbaka till ett ställe där man var för många år sedan och där man har underbara semesterminnen ifrån.

Mitt personliga favoritresmål är Ios i Grekland. Dit har jag rest många gånger och det är en härlig liten ö inte långt från Santorini. Här hittar du vita Grekiska hus som klättrar upp för en bergstopp. Hela staden är som en enda stor labyrint. Detta ska en gång i tiden ha skyddat mot pirater. Men inte nu längre, för varje år intas ön av massvis av Pirater och andra glada semesterfirare som söker efter den bästa festen i Medelhavet. Den titeln kan Ios definitivt vara med och slås om under sommarmånaderna kokar nattlivet på ön och de trånga gatorna är fullpackade med glada turister. Barerna och nattklubbarna är öppna fram till 7-8 på morgonen så alla kan festa och dansa så mycket de orkar. På dagen samlas man på stranden ligger på behagligt gångavstånd från byn. Är man för trött för denna vackra promenad så går det även bussar för de som föredrar att röra sig så lite som möjligt på dagtid.

Det finns naturligtvis även intressanta resmål på andra håll i världen. Ett som jag ännu inte hunnit besöka är Bodrum i Turkiet, men jag har hört mycket gott om detta resmål och även några saker som inte låter lika positivt. Men så är det väl alltid med fe flesta resmål. Det finns alltid för och nackdelar med att välja just det resmålet. En del resmål är väldigt billiga då brukar även standarden på hotell, nattklubbar, stränder, restauranger vara sämre än på dyrare resmål där även hela resmålet då ofta är mer modernt och erbjuder faciliteter av högsta klass. Vad man föredrar är upp till var och en. Det finns inget som säger att man inte kan resa till Turkiet och bo på ett slitet hotell ena resan och sedan åka till Monaco och bo på ett lyxhotell nästa gång man ska ut och resa. 

Just att få uppleva så olika saker är en del av charmen med att resa bort. Man kan ta en lugn och avslappnande semester på Ios i Maj eller Oktober. Men vill man ha fest dygnet runt så kan man resa till samma ö i Grekland under Juli och Augusti. Vad ett resmål har att erbjuda beror mycket på när under säsongen man väljer att besöka orten. Detta exempel med Ios är sant för många anda turistorter. De har oftast två helt olika ansikten att visa upp. Ett under högsäsong när priserna är höga och ett under lågsäsong när priserna också är låga.

Vilket föredrar du? Att resa till ett känt turistmål under högsäsong och trängas eller att göra samma resa när det är lågsäsong och njuta av det med färre turister att konkurrera med?

12 Nov 2012